Programma The Justice Week 2020

Bekijk hieronder het programma voor The Justice Week. Presentator Minella van Bergeijk leidt ons iedere avond door het programma. De sessies worden elke avond gezamenlijk geopend met een openingsspeech, waarna je een seminar kies uit één van de drie tracks. Hieronder lichten we per dag het thema toe. Lees hier meer over de sprekers.

Zondag 25 oktober | Unseen

20.30 uur - 22.00 uur | Opening door Anne Zaki en Krish Kandiah
De start van The Justice Week! Waarom zouden we ons als christenen bezighouden met gerechtigheid? Over hoe ons (Westerse) gedachtenpatroon over ‘recht doen’, in sommige gevallen helemaal niet bijdraagt aan de oplossing, maar ongelijke machtsstructuren juist sterker in de hand werkt.

Minella van Bergeijk in gesprek met Edwin Hamelink (24-7 Prayer NL) over Justice & Prayer. 

Met muzikale bijdrages van Matthijn Buwalda en Pearl Jozefzoon ondersteund door onze eigen The Justice Band.

Maandag 26 oktober | All inclusive

07.30 uur - 08.00 uur | Prayer & justice

We heten je van harte welkom mee te bidden in de digitale gebedsruimte, onder leiding van 24-7 Prayer NL. We geloven dat wanneer wij bidden dit zal leiden tot actie, tot het brengen van recht. Gebed kan niet anders dan leiden tot actie. Tegelijkertijd geloven we dat recht brengen zonder gebed ook niet kan. Zonder Jezus kunnen we niets doen zegt de bijbel. Sterker nog: zonder Jezus verliezen we ons gevecht met onrecht. Prayer & Justice horen bij elkaar. 

20.30 uur - 21.00 uur | Opening door Sander Heijne
Diversiteit en inclusie zijn containerbegrippen en staan hoog in het vaandel in onze hedendaagse samenleving. Maar heeft iedereen wel gelijke kansen in Nederland? Welke groepen vallen buiten de boot doordat ze geen eerlijke kansen krijgen? Journalist Sander Heijne schreef onder meer het succesvolle boek Fantoomgroei.

Met speciale bijdrage van spoken word artiest Micah Bournes en muziek van The Justice Band.

21.00 uur - 22.00 uur | Seminar naar keuze

 1. Track Onderweg - Onderweg naar Huis. Wat doe je als een vluchteling op zoek is naar een nieuw thuis? De onzekerheid in een nieuw land maakt kwetsbaar. Samen met Jan Pieter Mostert, Heleen Baan en Bethlehem Alema ontdekken we welke drempels een vluchteling in Nederland tegenkomt en hoe we elkaar hierbij helpen. 
 2. Track Tot op de bodem - Houd goede moed. Met inspirerende voorbeelden uit de Bijbel en van Martin Luther King leert Paul Schenderling je goede moed te houden in duurzaam leven. Paul gaat de diepte in aan de hand van het bijbelboek Jesaja, maar laat je ook zelf nadenken en komt met praktische tips. 
 3. Track All Inclusive - Zien wij hen die kwetsbaar zijn? Wie ‘stuurt’ onze gedachten en onze blik op anderen? Op mensen die kwetsbaar zijn, mensen die ‘anders’ zijn dan ‘de norm’? Een inspirerende sessie met Marit Hofman, Ronald Koops en Jafeth Bekx over beïnvloeding en macht in het zien van de ander. Hoe anderen ons beïnvloeden, maar ook: hoe wij anderen beïnvloeden.

Dinsdag 27 oktober | Tot op de bodem

07.30 uur - 08.00 uur | Prayer & Justice

Tijd van gebed in de digitale gebedsruimte onder leiding van 24-7 Prayer NL.

20.30 uur - 21.00 uur Opening door Daniëlle Hirsch
Moeten we ons zorgen maken over het welzijn van de aarde of niet? Gaat ons huidige gedrag gevolgen hebben voor de toekomst van deze planeet?

Muzikale bijdrage van The Justice Band

21.00 uur - 22.00 uur | Seminar naar keuze

 1. Track Onderweg - Find your why met Tony Rinaudo. Tony vertelt vanuit zijn ervaring over de effecten van klimaatverandering op migratie. Hij heeft zijn WHY gevonden: droge gebieden vergroenen, waardoor het leven van miljoenen mensen wordt verbeterd. 
 2. Track Tot op de bodem - Kerk en klimaatcrisis met Danielle Hirsch en Jan Wolsheimer. Wat is er nodig om klimaatverandering tegen te gaan? Op welke niveaus is er verandering nodig? En wat is hierin onze persoonlijke rol maar ook onze rol als christen en als kerk?
 3. Track All inclusive - Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar de impact ervan is het grootst voor de armsten in de wereld. Waarom eigenlijk? Weerman Reinier van den Berg gaat in gesprek met een Nederlandse en Oegandese boer en legt uit hoe klimaatverandering naar verhouding de armsten het diepst raakt. Heeft dit ook te maken met ongelijke machtsstructuren? Laat je uitdagen om jouw milieukeuzes All Inclusive te maken.

Woensdag 28 oktober | DOCU-avond Stop Filming Us

07.30 uur - 08.00 uur | Prayer & Justice 

Tijd van gebed in de digitale gebedsruimte o.l.v. 24-7 Prayer NL.

20.30 uur - 22.00 uur | Joris Postema en Babah Tarawally
Op woensdag bekijken we met elkaar de EO-documentaire (EOdoc) Stop Filming Us van documentairemaker Joris Postema.  Daarna volgt een tafelgesprek met Minella van Bergeijk, Joris Postema en Babah Tarawally, schrijver van het boek 'Gevangen in zwart wit denken'.

Op één van zijn reizen door de Democratische Republiek Congo kon Postema er niet langer omheen dat Congolezen zelf een totaal ander beeld van hun land zouden weergeven dan dat Europeanen en westerse hulporganisaties doen. Hij ging hierover in gesprek met jonge mediaprofessionals in Congo. De documentaire roept indringende vragen op over beeldvorming, vooroordelen en ongelijke machtsverhoudingen. 

Zelf een vraag stellen aan Joris? Dat kan! Stuur je vraag uiterlijk zondag 25 oktober per e-mail naar justiceweek@tear.nl en misschien zie je jouw vraag terug in de uitzending. 

De EO produceert sinds 2010 kwalitatieve documentaires die o.a. worden uitgezonden binnen de NPO-documentairerubriek 2Doc (NPO 2) en 3Lab (NPO 3).

Donderdag 29 oktober | Onderweg

07.30 uur - 08.00 uur | Prayer & Justice

Tijd van gebed in de digitale gebedsruimte o.l.v. 24-7 Prayer NL.

20.30 uur - 21.00 uur | Opening door Tineke Ceelen

Eén van de grootste problemen wereldwijd is de enorme hoeveelheid vluchtelingenstromen. Mensen zonder onderdak, op zoek naar een beter bestaan. We houden de grenzen gesloten en daarmee onze ogen.

Met muzikale bijdrages van Micah BournesLucee en The Justice Band.

21.00 uur - 22.00 uur | Seminar naar keuze

 1. Track Onderweg - Breng hoop, geef vrijheid met Caroly Houmes. Veel mensen raken verstrikt in het net van human traficking. De verhalen zijn vaak hartverscheurend. Hoe reageer je wanneer je hoort van onrecht dat overweldigend is en onmogelijk lijkt om op te lossen? Laat je in dit seminar verrassen door verhalen van hoop. 
 2. Track Tot op de bodem - Op de vlucht voor het klimaat met Timmo Gaasbeek en Evert-Jan Pierik. Extreme weersomstandigheden zoals overstromingen en droogte komen vaker voor. Regenval is minder voorspelbaar geworden. Welke invloed heeft klimaatverandering op mensen die toch al kwetsbaar zijn? Bestaat er zoiets als ‘klimaatvluchtelingen’? En waar gaan die dan naartoe?
 3. Track All inclusive - Status onbekend met Rikko Voorberg en Don Ceder over ongedocumenteerden in Nederland en onze rol richting de overheid. Rikko Voorberg legt uit waarom hij met een leeg vliegtuig naar Lesbos vertrok. Don Ceder vertelt over een grote ongeziene groep in Nederland, mensen zonder status of identiteitspapieren. 

Vrijdag 30 oktober | Uit de praktijk

15.30 uur - 17.00 uur

Via een Zoom-bezoek krijgen we een kijkje in de keuken van Hoop voor Noord in Amsterdam. Theodoor Meedendorp en Jurjen ten Brinke, beiden voorganger van deze multiculturele kerk, delen hoe zij als kerk een verschil maken in dit stadsdeel. En dat gaat met vallen en opstaan. Ze delen niet alleen succesverhalen, maar ook de uitdagingen waar ze tegen aanlopen. In de Q&A-sessie kun je ze het hemd van het lijf vragen! 

Zaterdag 31 oktober | Seen

20.30 uur - 22.00 uur | Opening door C.B Samuel en Gert-Jan Segers
Over hoe je de ander weer als mens kunt gaan zien – en hoe we relaties kunnen herstellen.

C.B. Samuel spreekt over herstel van relaties.

Gert-Jan Segers verzorgt het sluitstuk met een motivational speech over hoe jij tot hoop kan zijn voor jouw omgeving.

Met een muzikale bijdrage van Pearl Jozefzoon ondersteund door The Justice Band.

Wat zijn tracks?

Tijdens The Justice Week kun je op maandag, dinsdag en donderdag na de openingsspeech van de hoofdspreker deelnemen aan een seminar naar keuze. De seminars zijn onderdeel van drie tracks waarmee je een verdiepingsslag maakt in het onderwerp dat jouw interesse heeft. De track sluit altijd aan op de opening van de avond. De tracks worden georganiseerd door diverse deskundige organisaties in Nederland. 

Je kiest iedere dag na de gezamenlijke opening uit een seminar uit één van deze drie tracks:

 • Track 1 | All Inclusive
  Vergroot jouw kennis over ongelijke machtstructuren en inclusiviteit.

 • Track 2 | Tot op de bodem 
  Dé track over waarom we niet onze kop in het zand moeten steken als het gaat over klimaat.
 • Track 3 | Onderweg 
  Deze track geeft verdiepende informatie, gesprekken en opdrachten over vluchtelingenstromen wereldwijd.

Tickets

Dit evenement wil je niet missen! Koop vandaag nog je kaarten met een aantrekkelijke vroegboekkorting.