Waarom Tear The Justice Conference organiseert

Verhaal | 25-04-2018

“Je ziet in Nederland op het gebied van recht doen heel veel gebeuren op individueel niveau. Soms ontmoeten mensen die daarmee bezig zijn elkaar, maar vaak niet. The Justice Conference is een ideaal platform om verhalen te delen en elkaar te inspireren”, vertelt Geert Jan van Dijk. Van Dijk houdt zich bezig met het inhoudelijke programma van The Justice Conference die Tear voor de tweede keer in Nederland organiseert op 26 en 27 oktober 2018.

Wat mensen het meest in beweging zet, zijn volgens Van Dijk inspirerende verhalen van anderen. Daarom draait The Justice Conference niet alleen om luisteren, maar gaan bezoekers ook zelf in gesprek en aan de slag om na te denken over hoe ze hun eigen gewoontes en omgeving rechtvaardiger kunnen maken.

Verschil maken in een wereld van onrecht

Tear organiseert The Justice Conference omdat er een hoop onrecht is dat zich buiten het blikveld van mensen afspeelt. Zowel ver weg als dichtbij. Van Dijk: “De laatste jaren zien we een beweging van mensen met een groeiend verlangen om relevant en betrokken te zijn als kerk en als persoon." The Justice Conference sluit daarbij aan.

Je kan alleen aan internationale samenwerking bijdragen als je ook de mensen in Nederland aanspreekt op hun gedrag en levensstijl.

“Gerechtigheid hoort bij het hart van God. Wat zegt dat over ons als mensen? We geloven dat gerechtigheid iets is dat niet alleen gaat over God en mens, maar ook over schepping en wereld. We zien een nieuwe beweging van jongeren die het niet erg vindt om keuzes te maken die iets kosten als het aansluit bij hun idealen. Daarnaast zien we christenen die zich afvragen hoe ze in hun christen-zijn een verschil kunnen maken.”

Van Dijk hoopt dat The Justice Conference tot gevolg heeft dat mensen met andere ogen naar hun eigen leefwereld gaan kijken en de ander niet alleen af en toe tegenkomen, maar ook écht leren kennen. Dat past ook bij het thema van dit jaar: Love thy neighbour.

“Het is mooi als mensen door ontmoetingen gaan zien wat er speelt in het leven van anderen en dat ze ontdekken hoe ze met elkaar kunnen bijdragen aan een rechtvaardigere samenleving.” Van Dijk hoopt dat The Justice Conference mensen met eenzelfde hart en verlangen aan elkaar verbindt en op die manier kan bijdragen aan een groeiende beweging van mensen die in hun omgeving daadwerkelijk iets doen tegen onrecht.

Het hart van God

Gerechtigheid hoort bij het hart van God. Wat zegt dat over ons als mensen?

“Als Tear geloven we dat armoede bestrijden en rechtvaardigheid heel dicht bij elkaar liggen. Op veel plekken in de wereld hebben we programma’s die iets doen aan armoedebestrijding, maar er is meer nodig als je structureel iets wilt veranderen”, zegt Van Dijk. Dat begint bij het kijken naar systemen die krom zijn, waardoor we niet op een manier kunnen leven die goed is voor iedereen.

“We hebben altijd al de sterke overtuiging gehad dat je alleen aan internationale samenwerking kan bijdragen als je ook de mensen in Nederland aanspreekt op hun gedrag en levensstijl. Met The Justice Conference zien we een mogelijkheid om op een heel positieve manier bij te dragen aan dat gesprek en de beweging van mensen die daarmee bezig is.”

“We geloven dat recht doen in het hart van God zit en dat God ons uitnodigt om zijn handen en voeten te zijn in deze wereld. Dat is een uitdagende uitnodiging, maar God zegt daarin: ik ben er ook. The Justice Conference doet niet alleen een appèl op je en is niet alleen inspirerend en bemoedigend, maar je mag er als bezoeker echt onderdeel van zijn", besluit Van Dijk.

Foto: Ruben Timman